Als diëtist helpen we mensen bij het maken van gezonde keuzes op het gebied van leefstijl en voeding. Nu de zomer weer is aangebroken, hoor ik steeds vaker de opmerking: “Ik heb afgelopen weekend weer gebarbecued. Niet echt handig, hè?” Barbecueën heeft vaak een ongezond imago, maar dat is niet altijd terecht. Barbecueën en gezonde keuzes maken kunnen namelijk prima samengaan! 

De voorgegaarde worstjes, gemarineerde kippenpoten en zalmmoten en kant-en-klare hamburgers bevatten vaak toegevoegde ingrediënten zoals conserveringsmiddelen, zout en suiker. Daarnaast bevatten ze doorgaans hogere gehaltes aan verzadigde- en transvetten. 

Een gezondere keuze is om te gaan voor verse, onbewerkte stukken vlees, vis en gevogelte. Deze bevatten minder toegevoegde ingrediënten en bieden bovendien meer voedingswaarde. Je kunt ze op smaak brengen door zelf een marinade te maken met ingrediënten zoals olijfolie, limoen- of citroensap, en een mix van gedroogde en verse kruiden. Vaak is het gebruik van zout zelfs helemaal niet nodig.

Geef naast het vlees de groente een prominente rol. Paprika, courgette, aubergine, champignons, maïs… alles kan gegrild worden op de barbecue. Het maakt de maaltijd wat minder zwaar. Daarbij voegen groente een gezonde dosis vezels en vitamines toe aan je maaltijd. Maak je barbecue helemaal af door ook nog een heerlijk frisse salade toe te voegen.

Maak je sauzen en dips zelf. Wat dacht je van een zelfgemaakte salsa met rijpe tomaten, ui, knoflook, limoensap en wat peterselie? Of een guacamole met avocado, tomaat, ui, citroensap, een beetje tabasco en een mespuntje zout. Ook yoghurtdips zoals tzatziki zijn eenvoudig te maken.

Last but not least: drinken! Zorg ervoor dat je voldoende ijsblokjes in de vriezer hebt en geef je water een smaakje met takjes munt, een schijfje limoen, citroen, komkommer of bijvoorbeeld wat bevroren vruchtjes. Op deze manier voeg je een vleugje frisheid toe aan je drankjes. Maak het extra feestelijk door het in een wijnglas te serveren. 

Kortom: een barbecue hoeft helemaal niet ongezond te zijn. Door gebruik te maken van verse ingrediënten, zelfgemaakte sauzen en dips, en gegrilde groenten kun je genieten van een heerlijke én gezonde barbecue. 

Fijne zomer allemaal en smakelijk eten! Deze blog is geschreven door Boukje.