Door: Bo van Nieuwenhuizen, diëtist & leefstijlcoach.

Eén van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd in de opleiding tot leefstijlcoach is: als je actiever wil zijn, ga dan op zoek naar iets wat je LEUK vindt om te doen. Alleen op die manier (als het goed bij je past) hou je het op de lange termijn vol. Daarom wil ik je in deze blog uitnodigen om op zoek te gaan naar jouw persoonlijke beweegidentiteit.

Ieder mens heeft zijn eigen identiteit, zijn unieke mix van karakter, eigenschappen en voorkeuren. En daardoor heeft ieder mens ook zijn eigen drijfveren om te bewegen, letterlijk de beweegredenen. Het is de kunst om jouw eigen beweegidentiteit te achterhalen. Sommige mensen zijn heel uitgesproken wedstrijdsporters en teamplayers. De meeste mensen hebben echter meerdere beweegredenen. Ontdek welke beweegvormen bij jou passen.

Hier staat de test voor de beweegidentiteit:

https://mywellness.com/avleg/aspirationfinder

 

Er zijn 6 beweegredenen:

  1. Balans: Je ziet beweging vooral als ontspanning, een manier om de balans te vinden tussen lichaam en geest. Toepasselijke beweegvormen zijn dan bijvoorbeeld yoga, wandelen en fietsen.
  2. Kracht: Je ziet bewegen vooral als een uitdaging en als een manier om fysiek en mentaal sterk te worden en beter te presteren. Aansprekende beweegvormen zijn dan krachttraining, bootcamp en atletiek.
  3. Gezondheid: Je beschouwt bewegen als noodzakelijk om je gezondheid te verbeteren. Aansprekende beweegvormen zijn hardlopen, wandelen en fietsen.
  4. Figuur: Voor jou is sporten vooral een middel om je figuur te verbeteren. Aansprekende beweegvormen zijn fitness en aerobics.
  5. Plezier: Jij wil vooral plezier hebben tijdens het bewegen, het liefst met anderen. Aansprekende beweegvormen zijn teamsporten, groepslessen in de sportschool en dansen.
  6. Wedstrijd: Jij bent competitief en houdt van winnen en wedstrijden. Toepasselijke beweegvormen zijn dan bijvoorbeeld tennis, wedstrijdzwemmen en triatlon.

Wat motiveert jou om in beweging te komen?

 

Bron: Het handboek voor de leefstijlcoach, Karine Hoenderdos