Hoe zit het met jouw bioritme? Ben je een ochtendmens, of een avondmens? Heb je een regelmatig leven of juist zeer onregelmatig? Ga je elke dag rond dezelfde tijd naar bed? Word je wakker van de wekker of uit jezelf? Eet je ‘s avonds laat nog? Vragen waar je misschien niet zo bewust bij stilstaat maar die van grote invloed kunnen zijn op hoe je jezelf voelt. 

De mens is een dagdier. Dat betekent dat we overdag actief zijn en in de nacht in rust. Zo is dat door de natuur bepaald. Dat verandert niet, ook niet als we in de nacht juist wakker zijn, bijvoorbeeld door werk. Onze 24-uurs economie heeft ervoor gezorgd dat de grens tussen dag en nacht vervaagt. Dit heeft ook  veel voordelen; zo word je 24 uur per dag geholpen als je medische zorg nodig hebt, kun je ‘s avonds laat nog boodschappen doen, tot laat in de avond sporten, uit eten etc. Maar is dit allemaal wel zo normaal? 

Ons lichaam werkt dus, net zoals alles in de natuur, volgens een 24-uurs ritme. Dit alles wordt aangestuurd door een klein speldenknopje in de hersenen, de hoofdklok, die als een dirigent weer allerlei andere kleinere klokjes in het lichaam aanstuurt. Hier zijn honderden hormonen bij betrokken. Het ritme van aansturing en hormonen wordt o.a. bepaald door zogenaamde tijdgevers, ook wel zeitgebers genoemd. Voorbeelden hiervan zijn temperatuur, licht en voeding. Als we te veel ingaan tegen dit natuurlijke ritme kan ons lichaam uit balans raken. Mensen die wisselende diensten draaien zullen dit herkennen. Maar ook als je ouder wordt, als vrouw in de overgang zit of om andere redenen ‘uit je ritme’ bent geraakt zul je merken dat het lichaam hier last van krijgt.

Ook ten aanzien van voeding, is het ook goed om naar dit 24-uurs ritme te kijken. Je zou kunnen zeggen; ons lichaam staat 12 uur ‘aan’, en 12 uur ‘uit’. In de tijd dat we ‘aan’ staan zijn we actief, en eten we. In de 12 uur dat we ‘uit’ staan herstellen we en eten we niet.  Overdag kan ons lichaam energie uit eten beter verwerken dan laat op de avond en ‘s nachts. Dat maakt dat de ene calorie de andere niet is. Er is veel over te vertellen en de dietisten van VoedingsAdviesGroep Utrecht kunnen met je meedenken, ook als je bijvoorbeeld door je werk, een onregelmatig leven leidt. Neem dus gerust contact met ons op. Hieronder nog een paar tips;

– Zoek in de ochtend het licht van buiten op, dit stimuleert je actiehormoon cortisol.

– Leef zoveel mogelijk volgens het 24-uurs ritme van de natuur:  wees overdag actief en geef je lichaam de kans om in de avond het gehalte aan cortisol te laten dalen zodat je slaaphormoon melatonine de kans krijgt je lichaam voor te bereiden op rust en herstel.

– Eet minimaal 12 uur niks tussen je laatste eetmoment en het eerste de volgende dag. 

– Beweeg overdag voldoende; uit onderzoek blijkt dat elk half uur 5 minuten bewegen effectiever is dan 2 uur per week naar de sportschool. Als dat niet relativeert… : ) 

– Slaap jezelf slank en gezond. In de nacht komt je lichaam in de fase van rust, herstel maar ook in de fase van vetverbranding. Wil je afvallen? Je valt niet af op de momenten dat je eet, maar op de momenten dat je niet eet! 

Deze blog is geschreven door Marieke