Steeds vaker krijgen we in onze praktijk vragen over een duurzaam voedingspatroon. Het is een onderwerp dat mensen terecht bezighoudt. Maar wat bekent dit precies en hoe maak je verantwoorde duurzame keuzes?
Duurzame voeding gaat niet alleen over het milieu. Het heeft ook te maken met betaalbaarheid, voedselveiligheid, een eerlijke prijs voor de boeren maar ook met de hoeveelheid en kwaliteit van de voedingsstoffen.
Wij kunnen je bijvoorbeeld adviseren over de voedingswaarde van het grote aanbod aan vleesvervangers en plantaardige zuivelvervangers zoals sojamelk of havermelk. Deze producten hebben een zeer gevarieerde samenstelling en zijn niet per se altijd gezond(er). Wel zijn veel van de duurzamere keuzes ook gezondere keuzes.
Een aantal richtlijnen voor een duurzamer voedingspatroon:
- Verspil zo min mogelijk voedsel, door op maat in te kopen en te koken.
- Eet minder rood en bewerkt vlees. Neem in plaats daarvan peulvruchten, ongezouten noten en een keer duurzame vis.
- Neem niet meer zuivel dan je nodig hebt. De diëtist kan dit voor je berekenen.
- Eet niet meer dan je nodig hebt. Laat vooral producten zoals snacks en andere bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk liggen.
- Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken en alcohol en kies voor kraanwater, thee en/of koffie.
- Eet voldoende volkoren graanproducten, groente en fruit.
- Kies milieuvriendelijke groente- en fruitsoorten door te letten op het land van herkomst en het seizoen.
Onze adviezen blijven uiteraard maatwerk want dat is een van onze expertise gebieden, naast gedegen voedingskennis en coaching. De diëtisten van de Voedingsadviesgroep Utrecht kunnen je begeleiden bij je vragen over duurzame voeding. Neem gerust contact op.
Recente reacties