Zie jij ze ook steeds vaker?
Je ziet ze steeds vaker, mensen met een witte button op de bovenarm geplakt. Wat is het? Het is ontwikkeld voor mensen met Diabetes 1 en mensen met Diabetes 2 die ook insuline gebruiken zodat ze heel simpel, en zonder vingerprik, 24/7 hun glucosespiegel kunnen monitoren. Dat is belangrijk omdat een verkeerde hoeveelheid insuline nare gevolgen kan hebben. Insuline heb je nodig als de glucosespiegel in het bloed stijgt. Het lichaam houdt deze waarde graag stabiel tussen de 4 en de 8. Een waarde van 4 als je niet aan het eten bent, of tijdens de nacht. En een maximale waarde van 8, uitgaande van mensen zonder Diabetes, na een maaltijd. Heb je Diabetes of ken je iemand met Diabetes dan weet je dat deze waardes enorm kunnen fluctueren.
Hoe werkt het?
De button, ongeveer zo groot als een 2 euro munt, bevestig je simpel op je arm (er zit een lijmlaag onder). De button bestaat uit een sensor die contact kan maken met je telefoon. Via een klein “naaldje” wordt via je huid in het weefselvocht de glucosespiegel gemeten en gecommuniceerd met een app op je telefoon. Je meet dus niet direct in het bloed. Via de app kun je 24/7 je actuele waarde scannen. Scan je niet, dan houdt de app de waarde ook bij, je hoeft in theorie maar 1 keer per 8 uur te scannen voor een compleet 24 uurs beeld. De sensor werkt 2 weken, daarna haal je de button weer van je arm (alsof je een pleister van je arm trekt), en indien gewenst breng je een nieuwe aan.
Zoals ik al zei behoudt een gezond lichaam bij voorkeur de glucosewaarde tussen de 4 en de 8. Bij mensen met Diabetes kan deze schommelen tussen de 3 en de 20 of nog hoger. Bij mensen met prediabetes (voorstadium van Diabetes 2) zie je vaak sterkere pieken en dalen dan bij een gezond persoon. Het zijn vooral de schommelingen die het lichaam niet prettig vindt. Schommelingen worden veroorzaakt door wat je eet en drinkt maar ook slaap, beweging en stress hebben invloed op je glucosespiegel.
Waarom kiezen steeds meer mensen voor een sensortraject?
Omdat je als het ware je leefstijl kunt aflezen aan je glucosespiegel, zijn er steeds vaker mensen zonder Diabetes die voor een traject met de sensor kiezen. Hoe meer schommelingen je terugziet gedurende de dag, hoe hoger de waardes uitkomen na een maaltijd, hoe dieper de dalen vlak na een maaltijd, hoe meer kans je hebt op chronische aandoeningen. Het uit balans zijn van je glucosespiegel wordt ook wel metabole ontregeling of insulineresistentie genoemd.
Je kunt je gezondheid dus voor een deel aflezen aan je glucosespiegel. Hoe mooi is dat! Inzicht hierin kan waardevol zijn. Voedingsadviezen kunnen direct een positieve invloed hebben op deze pieken en schommelingen. Dat is de reden waarom wij enthousiast zijn over deze sensor.
Experiment diëtisten VoedingsAdviesGroep Utrecht
De diëtisten van VoedingsAdviesGroep Utrecht hebben ook meegedaan met het sensortraject en de bevindingen bijgehouden. Hier kwamen leuke en ook interessante inzichten uit, zoals;
- Bewegen na de maaltijd vlakt een piek in de glucosespiegel af.
- Een sterk koolhydraatrijke maaltijd geeft een piek van boven de 8, niet wenselijk.
- Een vetarme of vetrijke maaltijd maakt een enorm verschil op de waarde.
- Later op de avond nog eten zorgt voor een onrustige curve gedurende de nacht.
- Bij een waarde lager dan 4 zorgt je lichaam, ook zonder eten, dat de waarde weer stijgt.
- Stress zorgt voor een stijging in de glucosespiegel, een slechte nacht ook.
Is een sensortraject ook iets voor jou?
Kom je onverklaarbaar aan, en vooral rond je taille? Val je lastig af, ondanks al je strenge lijnpogingen? Heb je last van after dinner dips? Ben je regelmatig moe en futloos? Heb je de hele dag door behoefte aan eten?
Of ben je gewoon nieuwsgierig, houd je van meten is weten en zou je wel eens willen weten wat jouw glucosespiegel doet? Dan is een sensor misschien ook wel iets voor jou. De diëtisten van VoedingsAdviesGroep Utrecht kunnen je hier meer over vertellen. Marieke heeft deze sensoren in de praktijk beschikbaar. Neem contact met haar op als je meer wilt weten over het traject, de begeleiding en de kosten.
Recente reacties