De kracht van kleine stappen

Ben jij al doelen voor het nieuwe jaar aan het bedenken? 30 kilo afvallen? Ketogeen, Koolhydraatarm, crashen, calorieën tellen. Ga je dat echt halen of heb je de lat alweer zo hoog gelegd dat half januari de moed je in de schoenen zakt en het opgeeft. Vaak maken we onze doelen veel te groot en zijn we alleen maar bezig met het einddoel. Maar hoe dan wel….

Door kleine haalbare stappen in te plannen. Een kleine stap zetten kun je zo starten en het kost je minder inspanning om te voltooien. Zo krijg je sneller een overwinningsgevoel en als het je niet lukt heb je maar een kleine tegenvaller. Dit geeft minder stress. Kleine stappen helpen je om waardevolle hobby’s en gewoonte te ontwikkelen, deze heb je nodig voor een blijvende gedragsverandering.

Het is wel belangrijk om motivatie te voelen, wat is jouw doel, wat gaat het je opleveren en welke kleine haalbare stappen passen daarbij. Houd je wel aan je afspraken, en als ze alsnog niet haalbaar blijken, pas ze aan. Geef jezelf complimenten als het lukt en bespreek ook je doelen met je directe omgeving. Je kunt je laten inspireren door boeken en podcasts, dit kan zeker helpen.

Natuurlijk kunnen wij, diëtisten van de VoedingsAdviesGroep Utrecht, jou goed begeleiden met kleine haalbaar stappen. Je bent van harte welkom om bij een van ons een afspraak in te plannen. Graag tot ziens.

Anita Hellemons diëtist bij VoedingsAdviesGroep Utrecht