Deze laatste maand van het jaar is de maand van Sinterklaas, borrels, eerste en tweede kerstdag en misschien heb je zelfs wel een derde of vierde kerstdag. Niet de gemakkelijkste en leukste maand om je bezig te houden met gezond eten. Dat hoeft natuurlijk ook niet perse. Niemand zegt jou dat je verplicht gezond moet eten en als jij zin hebt om je helemaal te laten gaan met al die lekkernijen die lieflijk naar je lonken in de winkel, ga dan gerust je gang en geniet ervan! Als je toch op wil letten deze weken hebben wij een paar tips voor je……

Tip nummer 1: Overdrijf het niet

Dit kun je natuurlijk twee kanten op interpreteren: overdrijf het niet door een hele doos kerstkransjes in een keer achter elkaar naar binnen te werken, maar overdrijf ook niet door tegen alles nee te zeggen waar maar een molecuul suiker of vet in zit. Geniet bewust van deze dagen. Het is tenslotte maar een keer per jaar Kerstmis.  

Tip nummer 2: Eet langzaam 

Zorg er tijdens het kerstdiner of de kerstbrunch voor dat je langzaam en bewust eet. Leg je vork even aan de kant en proef goed wat je eet. Kauw je happen goed en sluit misschien zelfs even je ogen, zodat je nog meer kunt genieten van dat heerlijke stukje vlees of dat goddelijke tiramisu toetje. Naast dat je meer geniet, is het beter voor je spijsvertering (waardoor je de voedingsstoffen beter opneemt) en eet je minder omdat je je lijf de kans geeft om het verzadigingshormoon leptine naar je hersens te sturen om een seintje te geven dat je vol zit. Hierdoor vermindert je eetlust en eet je uiteindelijk minder. Trouwens, snel eten zorgt voor een minder goede vertering, wat kan zorgen voor gasvorming….en je weet het: gas moet er ergens uit .…dat laat zich niet weerhouden omdat het toevallig kerst is. 

Tip nummer 3: Geef groente de hoofdrol in je kerstdis

Vaak draait het bij kerst om veel vlees, vis, gevogelte, aardappels, bladerdeeg etc. Maar geef groente nu eens een grotere rol. Bijvoorbeeld door als hoofdgerecht een groentestoof te kiezen of een lekkere groenteterrine. Je kunt ook kiezen om lekker veel groente in het voorgerecht te verwerken, bijvoorbeeld met een  groene salade of een licht soepje van pompoen of courgette. Door de groente bij het voorgerecht te serveren heb je je portie groente alvast te pakken en kun je je beter beheersen met de ongezondere items van het kerstmenu omdat je eerder verzadigd zal zijn. Hierdoor krijg je ook minder calorieën binnen. 

De diëtisten van VoedingsAdviesGroep Utrecht wensen je heel fijne en smaakvolle feestdagen en een mooi en gezond 2023 !