Time to ACT!

Met de groep en een aantal andere collega’s zijn we 14 maart enthousiast LIVE! gestart met een ACT-scholing: Acceptance and Commitment Therapy. Met deze methode kunnen we cliënten beter helpen die vastlopen, of al van alles geprobeerd hebben en toch weer terugvallen in hun oude patronen. Maar wat is dat dan, ACT……..

De scholing werd gegeven door Ismay Wiggers. Ze is diëtist in Bavel (Noord-Brabant) en werkt zelf al tien jaar volgens de ACT-methode. Ze is enthousiast over deze methode en ziet heel goede resultaten. Hierdoor is het haar missie geworden om deze methode aan anderen over te brengen. Sinds vier jaar geeft ze dan ook scholingen aan diëtisten. En daar is ze goed in!

Regelmatig zien wij cliënten die eerder goed zijn afgevallen met behulp van shakes, koolhydraatarme voeding, intermittent fasting, Sonja Bakker en noem maar op. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden.  Het werkt allemaal tot je het niet meer volhoudt en terugvalt in je oude patronen. Vervolgens kom je weer aan in gewicht. Ook als je last hebt van eetbuien en emotie-eten is het moeilijk om je gedrag blijvend te veranderen. Ismay zegt: dan is het ‘potje discipline op’ en daarmee de motivatie weg. En dat is nou net een goede situatie om ACT toe te passen. ACT gaat om het accepteren van ongemakkelijke gevoelens (‘acceptance’) en de bereidheid (‘commitment’) om je gedrag stap voor stap te veranderen in de richting van de waarden die voor jou belangrijk zijn in het leven ( ‘heenbewegingen maken’). Dat betekent bewustwording en beperking van gedrag dat jou benadeelt (‘terugbewegingen’). Nog veel meer termen kwamen er voorbij, de hexaflex, defusie, mindfulness en psychologische flexibiliteit.

Dat klinkt misschien al heel ingewikkeld, maar na de eerste scholingsdag zijn wij diëtisten enthousiast en klaar om ACT in de praktijk te brengen. Ben je benieuwd of ACT voor jou kan werken, maak dan een afspraak met een van de diëtisten van VoedingsAdviesGroep Utrecht.

Anita Hellemons, diëtist en leefstijlcoach