Eiwitrijk eten én duurzame keuzes maken

Als diëtist begrijp ik als geen ander hoe essentieel eiwitten zijn voor de gezondheid.
Eiwitten vormen de bouwstenen van ons lichaam, spelen een belangrijke rol bij het
herstel van (spier)weefsel, herstel na ziekte en het ondersteunen van het
immuunsysteem. Dierlijke producten zoals vlees, vis, ei en zuivelproducten bevatten
veel eiwitten die bovendien voor het lichaam gemakkelijk op te nemen zijn. De laatste
jaren stappen mensen om verschillende redenen over op een meer plantaardig
eetpatroon. Niet alleen vanwege dierenleed, maar ook omdat een plantaardig
eetpatroon duurzamer is. Lukt het dan nog om aan je dagelijkse hoeveelheid eiwitten
te komen? Gaan eiwitrijk én duurzaam wel samen?

Zeker! Er kunnen duurzame keuzes gemaakt worden zonder jezelf tekort te doen wat
betreft eiwitten. Hieronder een paar praktische adviezen:

● Als je vis of vlees wilt blijven eten, kies dan bewust. Met bewust bedoel ik
MSC-gecertificeerde vis en biologisch vlees. Rund- en lamsvlees hebben de
hoogste milieu-impact. Kip het laagst.
● Gebruik je vlees of vis in je gerecht? Maak de porties van dierlijke producten
kleiner en combineer ze met plantaardige eiwitten.
● Peulvruchten zijn een geweldige bron van eiwitten. Denk aan linzen,
kikkererwten en witte/bruine/zwarte/kidney/sojabonen. Je kunt ze toevoegen
aan salades, soepen en stoofschotels. Peulvruchten zijn niet alleen eiwitrijk,
maar ook rijk aan vezels!
● Een handjevol noten en zaden per dag levert niet alleen eiwitten, maar ook
gezonde vetten en antioxidanten. Ze zijn lekker als snack en je kunt ze
toevoegen aan je (plantaardige) yoghurt ontbijt of aan salades.

De kracht zit hem in het combineren en variëren van producten. Heb je hulp nodig bij
het optimaliseren van je voedingspatroon? Neem contact op met één van onze
diëtisten. We helpen je graag verder!

Boukje