Realistische doelen stellen
De maand januari is bijna voorbij. Velen hebben waarschijnlijk nieuwe doelen gesteld in dit nieuwe jaar. Gezonder eten, meer bewegen. Wat is ervan terecht gekomen? Is het gelukt meer te bewegen of gezonder te gaan eten? Helaas lukt het velen niet om de nieuw gestelde doelen en voornemens daadwerkelijk te realiseren.
Maar hoe komt het nu eigenlijk? We neigen ernaar om doelen veel te hoog te stellen. Immers we willen wel graag en zo snel mogelijk 2 kg afvallen in een week. We overschatten ons eigen kunnen. En de doelen zijn meestal vaag. Wat is meer? Wat is gezonder? Bijv. 3 keer in de week wandelen terwijl je nu vrijwel niet wandelt. Is dat dan realistisch? Nee. Verandering is lastig. Het oude is veiliger. Je moet uit je comfortzone komen en dat kost moeite.
Wat kun je dan beter wel doen? Wat ik op de cursus ACT geleerd heb, is dat je beter je doel zo kunt stellen dat je altijd achteraf kunt zeggen dat je het gehaald hebt. Dus in 100% van de gevallen.
Maak het doel zo concreet mogelijk en zo laag mogelijk. Zo houd je altijd een tevreden gevoel en haak je minder snel af. Meer kan altijd. Een realistischer doel is dan, bijv. om te beginnen met 30 minuten wandelen in de week. Zet het in je agenda, zo heb je een afspraak met jezelf. Of ga met iemand samen. Daarna kun je het verder uitbouwen. Daarna ga je verder met je volgende doel. Begin dan zo laag mogelijk, bijv. gezonder eten.
Wat wil je precies?
Omschrijf dit duidelijk, zo kun je duidelijker aan je doelen werken zoals het eten van 2 stuks fruit per dag, minimaal 3 keer in de week. etc. Houd rekening met stemmen in je hoofd die je van je gezonde doelen proberen af te praten. Je interne saboteurs. Je kunt het vergelijken met een vriend of vriendin die je overhaalt om lekker te blijven zitten op de bank met een bak chips voor de tv. Niks wandelen. Erken dat die gedachten er zijn. Maar jij hebt je focus. Je wilt iets bereiken. En hoe concreter dit is, hoe beter je je kunt vasthouden aan je nieuwe gedrag. Dat wint het van de interne saboteurs.
Voor ons als dietisten van de Voedingsadviesgroep Utrecht is de hamvraag: Wat WIL je precies bereiken en waarom? Wat is jouw drijfveer? Pas als je dat helder hebt, dan kun je komen tot je gewenste gedrag op lange termijn. Laat je hierin door ons adviseren!
Marleen van Valkenhoef, dietist en Leefstijlcoach.
Recente reacties