Endometriose is een van de meest voorkomende gynaecologische aandoeningen waaraan wereldwijd ongeveer 10% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd lijdt. Het zorgt voor een chronische ontsteking met een scala aan klachten die vanaf de eerste menstruatie tot ver in de postmenopauze kunnen aanhouden.

Endometriose kan de gezondheid van een vrouw op alle niveaus, zoals fysiek, psychologisch en sociaal, negatief beïnvloeden. Helaas lopen veel vrouwen een vertraging op van gemiddeld zeven jaar tussen het begin van de symptomen en de diagnose. Na de diagnose wordt met de gynaecoloog overlegd welke behandelopties eventueel mogelijk zijn. Helaas ontbreekt nog steeds een definitieve genezing en is de behandeling eerder gericht op symptoombestrijding dan op genezing van de ziekte.

Dieetaanpassingen zijn een zeer gebruikelijke en effectieve manier om de (buik)klachten onder controle te krijgen. Op internet zijn tal van diëten te vinden die allerlei voedingsstoffen en voedingsgroepen uitsluiten, wat kan resulteren in voedingstekorten en schuldgevoelens wanneer het dieet niet uitvoerbaar of haalbaar is. Voor deze diëten is echter weinig tot geen wetenschappelijk bewijs.

Diëtisten van VoedingsAdviesGroep Utrecht hebben een samenwerking met UMC Utrecht en het Antoniusziekenhuis in Nieuwegein om vrouwen met endometriose te helpen met een voedingsinterventie die gericht is op het verminderen van de klachten die de ziekte veroorzaakt. Het gaat daarbij om een volwaardige voeding die ook een positief effect heeft op de ervaren kwaliteit van leven.

Wil je meer weten over de manier waarop wij je kunnen helpen met voeding bij endometrioseklachten neem dan contact op met een van onze diëtisten.

Graag tot ziens, Anita Hellemons, diëtist VoedingsAdviesGroep Utrecht.