Intermittent fasting wordt ook wel periodiek vasten genoemd; gedurende een bepaalde tijd niet eten. Nieuw is het niet, in diverse religies wordt het al duizenden jaren vanuit spiritueel oogpunt ingezet.
Regelmatig krijg ik er vragen over van cliënten die willen afvallen. Veel van deze mensen hebben er iets over gehoord maar weten eigenlijk niet wat het inhoudt / waar ze aan beginnen. Er zijn veel verschillende manieren van intermittent fasting dus is het heel belangrijk uit te zoeken wat bij je past.
Intermittent fasting is een manier van eten die zich niet richt op wat en hoeveel je eet, maar op wanneer je eet. Het is geen dieet maar een leefstijl. Dat veel mensen afvallen als ze starten met periodiek vasten komt o.a. door het weglaten van tussendoortjes, die vaak calorierijk zijn.
Waarom intermittent fasting?
Ik ben erg voorstander van een eigen “voedingsplan” maken en dat kan met periodiek vasten heel goed. Je kunt je periodes van vasten namelijk inzetten zoals jij dat wilt. Waarom ik er vooral positief over ben is omdat ik ervan overtuigd ben dat het goed is “je systeem” af en toe rust te geven en als het ware “uit te zetten”. Elke keer dat je iets in je mond stopt zet je het verteringssysteem aan. Heel veel mensen in mijn praktijk zijn insulineresistent en juist dan is het heel goed om niet de hele dag door te eten. Insulineresistentie is direct gelinkt aan veel gezondheidsproblemen zoals diabetes 2, hart- en vaataandoeningen en overgewicht.
Voor wie?
Uiteindelijk is het voor iedereen goed een manier van eten te ontwikkelen die zorgt dat je fit, op gewicht en gezond kan blijven. Ben je hierin jezelf kwijtgeraakt de afgelopen jaren? Heb je ontregelde bloedwaardes zoals je bloedglucose? Heb je de hele dag trek en ben je vaak moe? Kom je makkelijk aan in gewicht? Neig je veel naar het eten van koolhydraten? Dan kan periodiek vasten een manier zijn die bij je past.
Niet voor iedereen is deze manier van eten geschikt. Heb je diabetes 2 en spuit je insuline? Dan kun je niet zomaar je eetpatroon veranderen. Maar de andere kant is wel dat juist voor mensen met diabetes 2 periodiek vasten de manier is om de ziekte om te kunnen keren. Heb je diabetes 2 en wil je periodiek vasten? Overleg dit dan eerst met je praktijkondersteuner of huisarts.
Hoe dan?
Er zijn zeer uiteenlopende ideeën over hoe intermittent fasting in te zetten. De klassieke manier van vasten is elke dag 16 uur niet eten en 8 uur wel. Dit betekent in de praktijk je ontbijt uitstellen tot 12.00 uur, om 16.00 de tweede maaltijd en om 19.00 uur je avondmaaltijd.
In mijn praktijk adviseer ik de meeste cliënten ook om terug te gaan naar drie keer per dag eten. Je houdt dan vier uur tussen de maaltijden over waarin je lichaam deels over kan gaan op vetverbranding. Hoe dit in te delen is dan voor iedereen anders. Ben je geen ochtendmens, stel je ontbijt dan gerust uit. Als je de ochtend niet redt zonder tussendoortje zorg dan juist voor een steviger ontbijt zodat je door kunt tot de lunch. Haal je energie meer uit vet en eiwit dan uit koolhydraten voor extra verzadiging. Voor een echt goed intermittent fasting advies kun je het beste naar een diëtist gaan, die kan samen met jou een advies op maat maken!
Nieuwsgierig of periodiek vasten ook iets voor jou is? Maak een afspraak met een van onze diëtisten.
Recente reacties