Gaat het lichaam in de spaarstand als je aan het lijnen slaat?

Het is een veelvoorkomende misvatting dat het lichaam automatisch in “spaarstand” gaat wanneer je begint met afvallen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat dit idee ondersteunt. Wel speelt de verandering in de ruststofwisseling een rol.

De hoeveelheid energie (lees :calorieën) die we dagelijks nodig hebben, gaat voor tweederde op aan het onderhouden van het lijf. Dat heet de ruststofwisseling en die wordt vooral bepaald door de spiermassa en de organen, samen de vetvrije massa genoemd.

Wie dus vetmassa verliest, heeft ook iets minder energie nodig voor de ruststofwisseling. Gevolg : met je nieuwe gewicht kun je dus niet meer de hoeveelheid eten als voorheen. Dat kan bij een vrouw die van 90 naar 80 kilo gaat zo 100 kilocalorieën per dag schelen, dat is bv. 1 cracker met beleg of 2 biscuitjes.

Dus dan lijkt het vaak dat afvallen minder snel gaat.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om gezonde en duurzame veranderingen in je voeding en levensstijl aan te brengen. Maar ook je lichaam goed te voeden om het van energie te voorzien die het nodig heeft.  Hiernaast is een actieve leefstijl heel belangrijk om spiermassa te behouden of vergroten zodat het metabolisme gestimuleerd wordt.

Dit kan dan helpen om het gerealiseerde gewichtsverlies ook te behouden.

De diëtisten van Voedingsadviesgroep Utrecht kunnen je begeleiden met een leefstijlplan op maat!

Deze blog is geschreven door Manon.